Skip navigation

V. Élet és energia: 22. Az erjedés

LEKTOROK: Gráczer Éva Laura PhD, tudományos munkatárs, Biokémia Tanszék és Makk Judit PhD, habil., egyetemi adjunktus, Mikrobiológiai Tanszék

Oldalszám: 137. oldal

Témakör, téma

V. Élet és energia: 22. Az erjedés

Javítandó rész

1. és 2. ábra, 140.oldal ábra

Javítás

NADH2 javítása NADH+H+ alakra.

Indoklás

NADH2 molekula elnevezés megtévesztő.

Ajánlott szakirodalom

http://chemistry.elmhurst.edu/vchembook/594NAD.html

 

Oldalszám: 137. oldal

Témakör, téma

V. Élet és energia: 22. Az erjedés

Javítandó rész

1.      Az alkoholos erjedés ábra pontatlan

Javítás

A piroszőlősavból az etilalkohol képződése két lépéses folyamat, ezt jó lenne megjeleníteni!

Indoklás

Elnagyolt az egyenlet!

Ajánlott szakirodalom

Márialigeti K. (szerk.): Bevezetés a prokarióták világába (2013), Elektronikus jegyzet

https://www.eltereader.hu/kiadvanyok/bevezetes-a-prokariotak-vilagaba/

Oldalszám: 139. oldal

Témakör, téma

V. Élet és energia: 22. Az erjedés

Javítandó rész

Milyen jellemzői vannak a szén-dioxid molekulának, ami miatt veszélyes lehet az ember számára??

Javítás

Milyen jellemzői vannak a szén-dioxid molekulának, ami miatt veszélyes lehet az ember számára?

Indoklás

Két kérdőjel került a mondat végére.

Oldalszám: 139. oldal

Témakör, téma

V. Élet és energia: 22. Az erjedés

Javítandó rész

„Közülük a tejsavbaktériumok gazdasági szempontból is jelentősek, mivel közreműködésükkel állítanak elő savanyított élelmiszereket (pl. savanyú káposzta, tejföl, joghurt, sajtok).”

Javítás

Közülük a tejsavbaktériumok gazdasági szempontból is jelentősek, mivel közreműködésükkel állítanak elő savanyított élelmiszereket (pl. savanyú káposzta, tejföl, joghurt, sajtok, zöldségfélék, húskészítmények).

Indoklás

Több példa is fontos itt!

Ajánlott szakirodalom

Borsodi A., Márialigeti K.: A prokarióták világáról tanároknak (2015), Elektronikus jegyzet

http://pedagoguskepzes.elte.hu/images/anyagok/i3/9_A_prokariotak_vilagarol_tanaroknak.pdf

Oldalszám: 140. oldal

Témakör, téma

V. Élet és energia: 22. Az erjedés

Javítandó rész

Az erjedés különböző típusai és felhasználásuk az iparban című ábrából ki kell szedni az ecetsav gyártás részt!

Javítás

Ábrát javítani szükséges!

Indoklás

Az ecetsavgyártás nem erjedéssel készül, hanem aerob viszonyok között etilalkohol tartalmú bort oxidálják pl. az Acetobacter-ek ecetsavvá!