LEKTOROK: Gráczer Éva Laura PhD, tudományos munkatárs, Biokémia Tanszék és Makk Judit PhD, habil., egyetemi adjunktus, Mikrobiológiai Tanszék
Oldalszám: 137. oldal |
Témakör, téma |
V. Élet és energia: 22. Az erjedés |
Javítandó rész |
1. és 2. ábra, 140.oldal ábra |
Javítás |
NADH2 javítása NADH+H+ alakra. |
Indoklás |
NADH2 molekula elnevezés megtévesztő. |
Ajánlott szakirodalom |
http://chemistry.elmhurst.edu/vchembook/594NAD.html |
Oldalszám: 137. oldal |
Témakör, téma |
V. Élet és energia: 22. Az erjedés |
Javítandó rész |
1. Az alkoholos erjedés ábra pontatlan |
Javítás |
A piroszőlősavból az etilalkohol képződése két lépéses folyamat, ezt jó lenne megjeleníteni! |
Indoklás |
Elnagyolt az egyenlet! |
Ajánlott szakirodalom |
Márialigeti K. (szerk.): Bevezetés a prokarióták világába (2013), Elektronikus jegyzet https://www.eltereader.hu/kiadvanyok/bevezetes-a-prokariotak-vilagaba/ |
Oldalszám: 139. oldal |
Témakör, téma |
V. Élet és energia: 22. Az erjedés |
Javítandó rész |
Milyen jellemzői vannak a szén-dioxid molekulának, ami miatt veszélyes lehet az ember számára?? |
Javítás |
Milyen jellemzői vannak a szén-dioxid molekulának, ami miatt veszélyes lehet az ember számára? |
Indoklás |
Két kérdőjel került a mondat végére. |
Oldalszám: 139. oldal |
Témakör, téma |
V. Élet és energia: 22. Az erjedés |
Javítandó rész |
„Közülük a tejsavbaktériumok gazdasági szempontból is jelentősek, mivel közreműködésükkel állítanak elő savanyított élelmiszereket (pl. savanyú káposzta, tejföl, joghurt, sajtok).” |
Javítás |
Közülük a tejsavbaktériumok gazdasági szempontból is jelentősek, mivel közreműködésükkel állítanak elő savanyított élelmiszereket (pl. savanyú káposzta, tejföl, joghurt, sajtok, zöldségfélék, húskészítmények). |
Indoklás |
Több példa is fontos itt! |
Ajánlott szakirodalom |
Borsodi A., Márialigeti K.: A prokarióták világáról tanároknak (2015), Elektronikus jegyzet http://pedagoguskepzes.elte.hu/images/anyagok/i3/9_A_prokariotak_vilagarol_tanaroknak.pdf |
Oldalszám: 140. oldal |
Témakör, téma |
V. Élet és energia: 22. Az erjedés |
Javítandó rész |
Az erjedés különböző típusai és felhasználásuk az iparban című ábrából ki kell szedni az ecetsav gyártás részt! |
Javítás |
Ábrát javítani szükséges! |
Indoklás |
Az ecetsavgyártás nem erjedéssel készül, hanem aerob viszonyok között etilalkohol tartalmú bort oxidálják pl. az Acetobacter-ek ecetsavvá! |