LEKTOR: Gráczer Éva Laura PhD, tudományos munkatárs, Biokémia Tanszék
Oldalszám: 44. oldal |
Témakör, téma |
II. Az élővilág egysége: 7. Lipidek |
Javítandó rész |
1. ábra telítetlen zsírsav molekulája |
Javítás |
1-1 db hidrogén eltávolítása szükséges a kettős kovalens kötést kialakító szénatomokról. |
Indoklás |
A neutrális zsírok ábrarészben a telítetlen zsírsavnál 5 vegyértékű szénatomok szerepelnek. |
Oldalszám: 44. oldal |
Témakör, téma |
II. Az élővilág egysége: 7. Lipidek |
Javítandó rész |
1. ábra foszfolipid molekulája |
Javítás |
A foszforsav molekularészben a foszforsav 4. oxigénatomját mindenképpen fel kellene tüntetni és csak utána csatolni a N-tartalmú szerves vegyületet. |
Indoklás |
Az ábra elhagyja a foszforsav molekularészlet 4. oxigénjét, holott az szervesen hozzátartozik a molekulához minden esetben. |
Oldalszám: 44. oldal |
Témakör, téma |
II. Az élővilág egysége: 7. Lipidek |
Javítandó rész |
1. ábra |
Javítás |
Karotinoid feltüntetése |
Indoklás |
Mivel a szövegben a neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok és karotinoidok szerepelnek az ábrára is ajánlott lenne egy karotinoid feltüntetése. |
Oldalszám: 44-45. oldal |
Témakör, téma |
II. Az élővilág egysége: 7. Lipidek |
Javítandó rész |
A lipidek, más szóval zsírszerű anyagok változatos szerkezetű szerves vegyületek, közös tulajdonságuk, hogy mindegyikük oldódik apoláris oldószerekben (1. ábra). A lipidekben jut a legtöbb hidrogénatom egy szénatomra, így ezek képesek egységnyi tömegben (1 gramm) a legtöbb energiát tárolni. A neutrális zsírok a három szénatomos alkohol, a glicerin és nagy szén atomszámú zsírsavak összekapcsolódásával képződnek, másik nevük éppen ezért triglicerid. A zsírok szobahőmérsékleten szilárd, az olajok folyékony halmazállapotúak. A zsírok többnyire állati, az olajok többnyire növényi eredetűek. Raktározott tápanyagok, az állati szervezetekben a zsírszövet sejtjeiben halmozódnak fel nagyobb mennyiségben. Szerepük van továbbá a hőszigetelésben, a mechanikai védelemben és a zsírban oldódó vitaminok raktározásában. |
Javítás |
A lipidek, más szóval zsírszerű anyagok változatos szerkezetű szerves vegyületek, közös tulajdonságuk, hogy mindegyikük oldódik apoláris oldószerekben (1. ábra). A lipideket kémiai felépítésük alapján különböző csoportba soroljuk. A neutrális zsírok a három szénatomos alkohol, a glicerin és nagy szén atomszámú zsírsavak összekapcsolódásával képződnek, másik nevük éppen ezért triglicerid. A zsírok szobahőmérsékleten szilárd, az olajok folyékony halmazállapotúak. A zsírok többnyire állati, az olajok többnyire növényi eredetűek. A szervezetet felépítő molekulák közül a trigliceridekben jut a legtöbb hidrogénatom egy szénatomra, így ezek képesek egységnyi tömegben (1 gramm) a legtöbb energiát tárolni. Éppen ezért a szervezet raktározott tápanyagai, az állati szervezetekben a zsírszövet sejtjeiben halmozódnak fel nagyobb mennyiségben. Szerepük van továbbá a hőszigetelésben, a mechanikai védelemben és a zsírban oldódó vitaminok raktározásában. |
Indoklás |
A lipidek változatos szerkezetű vegyületek, nem minden tagjára igaz, hogy egy szénatomjára több hidrogénatom jut, mint pl. a szénhidrátok esetén. Tehát a mondat nem a lipidekre, hanem inkább a trigliceridekre vonatkozik, melyek egyik funkciója az energiatárolás. |
Oldalszám: 45. oldal |
Témakör, téma |
II. Az élővilág egysége: 7. Lipidek |
Javítandó rész |
A foszfatidok molekuláiban a glicerinhez két zsírsavmolekula és egy foszforsav-molekula kapcsolódik. A foszforsavhoz még egy erősen poláris, nitrogéntartalmú szerves molekula is csatlakozik. A foszfatidmolekula zsírsavakat tartalmazó része apoláris, többi része pedig poláris jellegű. A foszfatidok tehát apoláris és poláris oldószerekben is oldódnak. E tulajdonságuknak köszönhetően a sejtek és a sejtalkotók határolóhártyáinak, a biológiai membránoknak a kialakításában vesznek részt. A szteroidok közös tulajdonsága, hogy molekulájukban jellegzetes gyűrűs szerkezet, a szteránváz található, ezért is stabil molekulák. Közéjük tartozik a koleszterin, amely a biológiai membránok alkotórésze, valamint az epesav, ami a zsírok emésztését segíti. A szteroidok között vannak hormonok (pl. tesztoszteron, progeszteron, ösztrogén) és vitaminok is (pl. D-provitamin). A karotinoidok színes vegyületek. Vannak köztük növényi színanyagok, amelyek képesek elnyelni a fényenergiát, így fontosak a fotoszintézisben (xantofill, karotin). A karotinoidok származéka az A-vitamin is, ami kulcsfontosságú a látásban. |
Javítás |
A „szteroidok” szó első betűje ne legyen döntve.; Foszfatidok, szteroidok és karotinoidok részt külön bekezdésben kellene kezdeni. |
Indoklás |
A tagolás elősegíti a könnyebb értelmezést. |
Oldalszám: 45. oldal |
Témakör, téma |
II. Az élővilág egysége: 7. Lipidek |
Javítandó rész |
A karotinoidok színes vegyületek. |
Javítás |
A karotinoidok színes vegyületek, melyek színüket a konjugált kettős kötés rendszernek köszönhetik. |
Indoklás |
Míg a többi lipid általános felépítését bemutatja a könyv, addig a karotinoidok szerkezetéről nem tesz említést. |