Skip navigation

Digitális anyagok

Androidos mobilalkalmazás édesvízi makrogerinctelenek meghatározásához

Terepi határozó (Kriska György) mobilalkalmazás (Android) 13 MB

Terepi határozó (Kriska György) mobilalkalmazás (Android) 102 MB (videóval)

A PC-s határozóhoz hasonló működésű mobilalkalmazás terepi körülmények között is hasznos eszköze az édesvízi makrogerinctelenek azonosításának. Elindításakor a képernyő alsó részén jelenik meg a határozó szövege. A kékkel kiemelt szöveg alatt látható a két választási lehetőség. A megfelelő szöveges részt megérintve lép tovább a program a határozó egyik, vagy másik lapjára. A további oldalakon a kékkel kiemelt szöveg mindig a legutóbbi választásunkat mutatja (pl. A test szelvényezett). Ez alatt latható a 2 újabb választási lehetőség. A megfelelő állítások megérintésével jutunk el a „végállomásig”, egy taxonhoz, ahová a vizsgált élőlény tartozik. Példánkban, amely a cifra rák határozásának néhány lépését mutatja be ez a taxon a rákok altörzse. Az oldalon egy zöld pipa jelzi a határozó utolsó oldalát. Itt a felső sorban a „Képtár” feliratot megérintve léphetünk be a különböző rákokat bemutató képgyűjteménybe, amelynek áttekintésével azonosíthatjuk a begyűjtött élőlényt. Az „Útvonal” feliratot megérintve megjelenik sorrendben az összes határozó szöveg, amelyeken áthaladtunk. Itt az adott állításokat megérintve vissza tudunk lépni a határozás bármelyik lépéséhez. 

A cifra rák meghatározásának néhány lépése a mobilalkalmazásban:

 

 

 

Édesvízi makrogerinctelenek egyszerűsített PC-s határozója

PC-s határozó letöltése magyar, angol és német nyelven

A határozó használatához le kell tölteni a program fájlokat tartalmazó tömörített zip fájlt, majd ennek tartalmát egy tetszőleges mappába kell kicsomagolni. A program telepítés nélkül a hatarozo.exe-re, vagy a start.swf-re történő dupla kattintással indul.

Az egyszerűsített édesvízi makrogerinctelen határozó PC-s verziója az állatok kép alapján történő felismerését segíti. A képernyő bal oldalán jelenik meg a fotó az adott taxonról, míg a határozó rövid szöveges részeit tartalmazó léptető gombok a kép alatt láthatók. Az egyes állításokhoz tartozó képek és ezek feliratai akkor jelennek meg, ha az egeret ezek fölé visszük.

A gombok aktív állapotát az oldalak egy részénél a gomb bal oldalán elhelyezkedő narancssárga jel mutatja. A szöveges részek melletti zöld gombokra kattintgatva a határozó végállomásait jelentő állatcsoportok taxonjairól készült fotókat lehet megtekinteni. A képek megnevezése mindig a képernyő bal felső részén jelenik meg. A programban való léptetésre a jobb oldalon sorakozó taxongombokat is használhatjuk, amelyekre kattintva közvetlenül léphetünk az adott állatcsoportokhoz. A határozóban megjelenő képre kattintva a határozó szöveges része jelenik meg, amelynek a segítségével több lépést is egyszerre áttekinthetünk. A program telepítés nélkül a start.exe-re történő dupla kattintással indul.

Édesvízi gerinctelen állatok - oktató program magyar, angol és német nyelveken

A program a képre kattintva tölthető le

A digitális anyag kép- és filmvetítő programokat, valamint olyan interaktív feladatsorokat tartalmaz, amelyek állatcsoportonként és összességében ellenőrzik és gyakoroltatják a gerinctelen állatismeretet. A segédanyag különleges részét képezi egy térhatású vetítőprogram (3D vetítő), amely három dimenziós (anaglif) képek megjelenítését teszi lehetővé számítógép monitoron vagy projektorral kivetítve, mely utóbbi megoldás csoportos vetítésekre is lehetőséget ad. Az anaglif képek megtekintéséhez piros-kékeszöld (red-cyan) szemüvegre van szükség.